Монтаж дръжки на врати на достъпни цени в Бургас от Порта Нова
Полезно

Избор на обков за интериорни врати

Освен всички характеристики на интериорните врати – цвят, конструкция, изолация, покритие, също толкова важен е и обковът им. Той прави движението на вратата възможно и ѝ придава завършен вид. В него се включват – дръжките, пантите, патронът, ключовете и насрещника на вратата.

Обковът прави експлоатацията на вратата възможна – осигурява движението на крилото и допълва визията на интериора в нашия дом. От първостепенно значение са пантите и дръжките на вратите – има си специфика при различните типове и нашия избор ще повлияе на цялостния процес на ползване.

Интериорна врата - характеристики

Пантите – могат да бъдат поставени от два до четири броя при монтажа.

Необходимият брой се определя от характеристиките на крилото – какви са конструкцията и пълнежа му, колко е тежестта, която пантите ще трябва да издържат. Вратите, които са направени от MDF и са с пълнеж тип „пчелна пита” могат да се монтират с две панти, защото са сравнително по-леки от вратите, направени от HDF материал например, които са по-тежки. Това се дължи на по-голямата плътност при пресоването на дървесните частици. Обикновено и самата конструкция на тези крила включва профили от същия материал. Това ги прави още по-масивни и предполага поставянето и на трета панта. Това в голяма степен предпазва крилото от „измятане”. Поставянето ѝ е или в сравнителна близост до горната или по средата – на равни разстояния от двете. Като видове пантите са: шарнирни, осеви, тип „пеперуда” или „скрити панти”.

Друга неизменна част от обкова са бравите и дръжките

като вторите основно са движещи или пасивни – движещите задвижват езичето на бравата, което отваря вратата, а пасивните служат само за придърпване. Относно активните дръжки има доста голям избор на материал и визия. Те могат да са тип „цял шилд” или розетка – визуално изглеждат така, сякаш всяка дръжка е от две части.

За да функционират безпроблемно движещите части, не трябва да пропускаме да смазваме механизмите им един път месечно. Какъвто и обков да изберем за интериорните ни врати, важното е да го съобразим с техническите характеристики на вратите, за да удължим максимално техния живот.

Rate this post