Монтаж на входна врата
Полезно

Не всеки разбира от правилен монтаж на входни врати

Увереността е хубаво нещо, но няма човек на планетата, който да разбира от всичко. И обикновено, точно този, който претендира, че е специалист във всевъзможни области – не разбира от нищо.

Всъщност монтажът на входна и интериорна врата не е съвсем лесна задача. За това, ако не сте сигурни и нямате опит в тази област, статията ще ви бъде полезна и може дори да ви разубеди, да се захващате с неща, които на пръв поглед изглеждат лесни.

Всеки занаят си има тънкости, днес ще обърнем специално внимание на монтажът на входни врати и всички възможни проблеми и специфични подробности, които могат да възникнат.

Първото и най–важно условие за правилен монтаж на входна врата е да бъдат взети правилно размерите.

Блиндирана входна врата Т-712 -Злаен дъб

Размери на входната врата

Моментът е много важен. Вземането на точни размери е определящо и за самият избор на входната врата. Затова е хубаво именно след като са взети, да се избира конкретен модел, за да не се получи така, че да харесате врата, която не е подходяща за отворите на жилището Ви и да бъдете разочаровани.

  1. Взема се размер за ширина от стена до стена, като за целта ви е необходима ролетка, химикал и лист. Най-добре е да се вземе размер на няколко места както за ширина, така и за височина. Ако старата врата не е демонтирана най-точно би било, ако мерите от средата на единият перваз до средата на другият.
  2. Задължително е да се избере посока на отваряне, която да е съобразена с това, че вратата трябва да се отваря изцяло и да не пречи евентуално на асансьора или на такава към друго помещение.
  3. Височината се измерва от пода до горната част на отвора, като тук е добре да съобразим каква настилка ще се поставя, ако не е положена.

Най–лесно се вземат размери на готови под и стени, и демонтирани стари врати. Но това особено при входните е почти невъзможно, имайки предвид, че демонтажът се извършва в деня на монтажа.

След като имате размерите на височината и ширината на отвора, се измерва и дебелината на зида. Тя е възлова за касата на вратата.

Описание на блиндирана врата

Монтаж на входната врата

След като сте измерили с точност отвора, на който ще се монтира вратата, ви е необходимо да изберете модел, който да задоволи изцяло нуждите ви. Дали да е с по-високо ниво на изолация от старата и/или да е с по-добра защита срещу разбиване. Това е избор, който трябва да направите на базата на това, защо сменяте вратата си.

След като вече сте измерили, избрали и закупили врата, започва монтажът. Не бързайте да изхвърляте оригиналната опаковка на вратата. Уверете се, че температурата в помещението е подходяща и не е влажно. Проверете дали всички части като обков /брави, шпионки, дръжки, панти, болтове/ са налице. Уверете се, че разполагате с инструменти, които няма да развалят вратата или да увредят покритието ѝ.

И все пак, ако се доверите на големите фирми, които се занимават с търговия на врати, ще бъдете много улеснени. По-добрите предлагат пълен пакет услуги – като вземане на размери, демонтаж, монтаж.

Не забравяйте, че времето е най-ценният ресурс, с който разполага човек!

1.8/5 - (14 votes)