Сива градинска врата
Полезно

Материали използващи се най-често за входни врати

Днес най-често използваните материали за входните врати са:

 • стомана;
 • дърво;
 • фибростъкло.

Те имат своите отличителни черти и специфични характеристики.

СТОМАНА

Входна врата със стомана

Свързана с надеждност, здравина и безопасност, стоманената входна врата заема водеща позиция по популярност на днешния пазар.

Предимствата са :

 • Дългосрочна експлоатация;
 • Отлични защитни свойства;
 • Добра устойчивост на огън и влага;
 • Няма деформации под въздействието на външни фактори.

Листите от масивна стомана са идеални за входна врата. Вратите с две и три листа са добра защита за почти всеки дом или апартамент. Те обаче са по-скъпи от моделите с едролистна конструкция. По-добре е да изберете конструкция без заварки, тъй като те добавят крехкост и чупливост на конструкцията. Заварената повърхност е лесно да се повреди чрез механичен ефект и може да се разпръсне на мястото на заваряване.

Един от недостатъците на стоманените входни врати е не много естетичният вид на повърхността. Стоманените врати също имат ниска звукоизолация и топлоизолация. Въпреки това, производителите вземат предвид тези характеристики и разработват допълнителни технически решения. Качествените конструкции имат слой от звукоизолирани материали, за да неутрализират тези недостатъци.

ДЪРВО

Дървена входна врата

Този тип входни врати също са популярни сред купувачите. Във връзка с неговата естественост такива продукти имат по-висока цена от металните изделия.

Сред предимствата на дървесината за входни врати, експертите оценяват:

 • Естественост и безопасност на околната среда;
 • Добра топлоизолация;
 • Отлична звукоизолация.

Врата, изработена от качествено дърво, ще издържи около десетина години, а може и повече. Изберете врати, изработени от добре изсушен материал, ако ли не – лошо изсушените продукти могат да изсъхнат и да загубят форма. Първокласните звукоизолационни свойства също са безспорните предимства на вратите от дърво. Естествената топлоизолация се постига и поради свойствата на самата дървесина.

В недостатък на дървото като материал за входните врати е, че е водопропусклив. Такива модели могат да набъбнат в условия на висока влажност. Тези от дърво са склонни да бъдат засегнати от мухъл или гъбички и имат слабо устойчиви на огън. Производителите третират дървесината със специални вещества, за да я направят устойчива на различни външни фактори. Така се удължава експлоатационния живот.

ФИБРОСТЪКЛО

Входна врата с фибростъкло

Фибростъклото за входни врати е друг страхотен материал, тъй като съчетава издръжливост, безопасност и функционалност. Визуално те са подобни на обикновените дървени модели, но по-трайни. Фибростъклото не подлежи на гниене като метала.

Предимствата са:

 • Устойчивост на гниене и ръжда;
 • Липса на деформации;
 • Енергийна ефективност.

Те не се рушат и не се деформират, затова е най-добрият материал за външна врата, инсталирана във влажен климат или студени райони. Наличието на плътни материали от пяна в структурата осигурява висока степен на топлоизолация. Силата му е сравнима със стоманата, но едновременно този материал на входната врата не се страхува от корозия или гниене. Такива модели изискват малко поддръжка: почиствайте ги редовно с влажна кърпа. Един от недостатъците е доста висока цена. Вдлъбнатините по повърхността почти не се виждат, но листът може да се напука от силни механични влияния.

4/5 - (5 votes)