Вътрешна врата серия Стандарт, цвят Светъл дъб
Полезно

Интериорни врати за панелни жилища

Един от най-големите проблеми, с които се сблъскват собствениците на панелни жилища по време на ремонт, са свързани със смяната на вратите. Технологията на изграждане на този вид апартаменти, която се е прилагала преди години е била с отливане на метални каси за врати директно върху панела. Това за времето си е било много добро решение.  Спестявало е много труд, но когато дойде време за ремонт това се оказва голям проблем и създава много затруднения.

Много от собствениците взимат решение за подмяната на остарелите с нови интериорни врати, но за целта е желателно жилището да бъде празно и майсторите да са със специална техника за рязане на панела. Тези, които искат да си спестят целия труд и прах, който е неизбежен при премахването им, поставят вратите директно върху металните каси.

Интериорна врата цвят Венге от Порта Нова Бургас
Монтаж на интериорни врати

Преди години, поставянето на интериорни врати върху метала е стеснявало с близо 10 см широчината на проходимия отвор. Това се оказва не много практично решение, понеже често се налага пренасянето на големи мебели през вратите. Вратите за баня по принцип са с по-малък размер и в случая става още по-малък. Точно поради тези причини вече в повечето специализирани магазини за врати се предлагат каси, подходящи за поставяне директно върху металната отливка, без да се намаля драстично проходимия отвор. Те са много тънки и отнемат около 2 см от отвора. За да бъдат достатъчно здрави, поемат тежестта на крилото, первазите от едната страна са по-дебели от стандартните.

Повечето интериорни врати са готови и се предлагат в определен размер на височина. Когато се поставят върху метална каса е необходимо да се намали височина на крилото и касата. Това не е проблем, защото подлежат на подрязване.

Производство – информация и материали

Материала, от който са изработени най-често е MDF или HDF плоскости. Те представляват пресовани дървесни частици със средна или висока плътност. По-твърд и здрав, както и по-предпочитан е HDF материала. Възможно е вратите от него да се предлагат на малко по-висока цена. Определено качеството я оправдава и си заслужава инвестицията.

Има богат избор на модели и цветове, така че да задоволи всяко желание.

Rate this post