Блиндирана входна врата модел Ale Door 402 от Порта Нова Бургас
Полезно

Поява на входната врата

Историята на вратата е доста дълга, може да се каже дори хилядолетна, появата ѝ е отбелязана около 3 000 год. пр.н.е. В зависимост от епохата, през която са направени, вратите притежават някои естетически характеристики на база етнокултурните особености.

През различните исторически периоди, материалите за изработка биват различни. Най-старите намерени врати са открити в Египет, като материалът използван за тях е бил камък. През Ренесанса са били правени от дървесен материал, а след Втората световна война – от олово и желязо. С появата на новите технологии процеса на изработка се подобрява. Блиндираните врати, които използваме сега, се произвеждат от 70-те години на миналия век. Формата, дърворезбата и елементите по вратите носят информация за културата и историята на нацията.

Входна врата

Съвременните технологични промени

Те оказват все по-голямо влияние върху традицията за изработване на новите видове входни врати. Пазарът е пренаситен от различни модели, всеки може да избира от какво да е изработена вратата – от дървен материал и неговите производни или от метал. Покритието, нанесено като завършващ елемент върху вратата, също е от значение. Има ламиниран и лакиран МДФ, PVC – фолио, както и праховобоядисан метал. Всички изисквания и желания могат да се удовлетворят както на хора с ограничен бюджет, така и за хора с големи възможности.

Входната врата е важен елемент за визията и изграждането на всеки дом. Дизайнът на всяка врата, се определя от времето в което е произведена. Важна е изолацията от студ, шум и взлом. Препоръчват се здравите метални врати, имащи висока степен на сигурност.

Една врата е блиндирана, когато тя притежава необходимите защити срещу разбиване. С всички тези предимства, притежаващи блиндираните входни врати, е съвсем нормално, че има толкова разнообразен асортимент от модели на пазара. Вратата е първото нещо, което се вижда, когато застанем пред дома. Именно затова тя трябва да се избира внимателно.

Rate this post