Апартамент с модерен дизайн
Полезно

Най-често задавани въпроси при закупуване на врата

Знаете ли какво представлява подготовката, преди да си закупите врати? Тук ще прочетете какво трябва да измерите и в каква последователност следва да се монтират отделните елементи у дома.

Основни въпроси и отговори, при закупуване на врата

  1. Има ли стандартен размер на вратите?

Да. Вратите със стандартен размер са бързо достъпни от специализирани търговци на дребно, с различни облицовки и покрития. За да разберете дали съответната стандартна врата е подходяща за Вас, трябва да измерите ширината, височината на светлия отвор, както и дебелината на зида, като тук се вземат в предвид всички допълнителни материали, т.е. ако има допълнително плочки, гипс картон и т.н.

  1. Как да измерим и да вземем правилните размери?

Бяла входна врата на къща от Порта Нова Бургас2.1.Важно е да се вземат размери от различните точки:

– ширина – да се вземат размери отгоре, в средата и отдолу, за да се определи най-тясната точка;

– височина – измерва се отдясно и отляво, за да се определи най-ниската точка;

– дебелина на зида – измерва се отгоре и отдолу, за да се определи дали има денивелация;

2.2 Определяне посоката на отваряне /лява или дясна/

–  тя се определя като се застане срещу вратата и се уточни на коя страна ще се отваря и съответно къде са разположени самите панти, т.е. ако пантите Ви се падат отдясно, то това е дясно отваряне, а ако се падат вляво – съответно ляво отваряне.

  1. Кое е първото, което трябва да сложа: врати, подова настилка или облицовка на стените /тапети, гипс картон, плочки, боядисване/?

Преди да се монтират Вашите нови врати е желателно да бъдат  довършени подовата настилка и стените и накрая да се монтират самите врати. По този начин се създава плавен преход откъм стени и под.

  1. Трябва ли да се демонтира лята метална каса?

Не е задължително. Има възможност за обличане на тази каса с т.нар. каса панел, която свива минимално отвора.

  1. С какво се различава покритието при различни врати?

Разликата в качеството при вратите зависи от технологиите на поставяне и от самото съдържание на покритието, с което са облечени вратите.

  • Най-изгодният вариант е т.нар. PVC фолио, което представлява директно поставено машинно топло пренесено фолио върху плоскостите.
  • Многопластовото покритие и дървесни частици, при друг тип врати, предпазва от надраскване и придава по-голяма здравина и устойчивост на плоскостите. Меламиновите смоли са тайната за устойчивост от надраскване и удар, устойчиви при замърсяване, особено предпочитани за семейства с малки деца, както и почистване.
  1. Има ли интериорни врати в нестандартни размери или трябва да подготвим отвора спрямо вратата?

Ако отворът се разминава спрямо размера на стандартните интериорни врати има два варианта: единият е да се направи необходимият отвор спрямо стандартни размери за интериорна врата, а вторият е да се поръчат по индивидуална поръчка по зададени от Вас размери.

Това са основните въпроси, които следва да вземете в предвид, преди да си закупите врата. Надяваме се да сме Ви били полезни.

3/5 - (2 votes)