Заключване блиндирана входна врата
Полезно

История на заключване на блиндираните врати

Всеки ден заключваме своите блиндирани входни врати, когато излизаме от жилището си и ги отключваме, когато се прибираме. Заключването ни дава сигурност и увереност, че никой чужд човек не може да влезе в нашия дом, без нашето знание и желание!

Ако сте се чудили как и откъде е възникнала идеята блиндираните врати да се заключват и как се е развивало заключването до днес, то в тази статия ще намерите полезна и любопитна информация!

Най-старият заключващ механизъм

Най-старият заключващ механизъм е на повече от 6 000 години и е открит в древна Месопотамия. Древните гърци обаче подобряват този тип заключване, като създават първата механична заключваща система, изработена изцяло от дърво със заключващ щифт. Те първи включват заключващия механизъм в архитектурата си и смело можем да ги наречем откривателите на заключващия механизъм за врати, който е средство за допълнителна сигурност!

Идеята за първата ключалка за блиндирани врати е революционна. Била е създадена изключително прецизно и внимателно. Това нововъведение се харесва и на римляните, които правят едно от най-значимите подобрения и до днес, като започват да изработват брави от метал.

Металните брави позволявали ключовете да бъдат изработени в по-малък и компактен размер. Това е позволявало да се носят като медальони. Били са по-лесни за съхранение и са били считани за показател за богатство и висок стандарт на живот.

Заключване на блиндирана врата

Ключалките не са претърпявали съществени промени до 18 век, когато през 1778 г. Робърт Барън създава нова, много по-сигурна брава и бележи нов етап в развитието на заключващата система, който води до съвременната ера на ключарството.

Днес ключалките за входните врати се предлагат в огромен спектър с различни функции, дизайн и настройки.

Едни от най-често срещаните типове заключвания са катинарите, като те могат да бъдат ключови или с цифрова комбинация.

Заключването с пасивна дръжка също е един от най-широко разпространените варианти. Той създава чувство на сигурност, защото след като се затвори вратата с такъв тип дръжка, тя може да бъде отворена само с ключ.

Всички заключваме външните си врати и използваме ключове всеки ден. Именно затова е необходимо винаги да избираме най-сигурното и функционално заключване на своя дом!

Rate this post